Sheng puer tea - az élő tea

 

 A sheng puerh jele egy földből feltörő növényt shengábrázol    és sokszoros jelentésű:

élő, megszülető, felnövő, egyúttal nyers, fővetlen. Magyarul fordíthatjuk egyszerűen zöld, sheng, vagy élő pu’erhnek. Ez a feldolgozási mód ugyanolyan nyers, rusztikus, mint maga a puerh, részben megegyezik a zöld teákéval, de különbözik is tőle. A zöld teák feldolgozása fonnyasztásból, majd egymást követő sodrásból és sütésből áll a végső besütés és szárítás előtt. A sütési fázisok funkciója a sodrás során felszakadó sejtek miatti polifenol oxidáció (kémiai fermentáció akadályozása, lassítása, megállítása. Ugyanezt a szerepet tölti be más zöld teák esetében a gőzzel való kezelés, vagy más hőkezelés (napon való szárítás). 


 

A jobb kezelhetőség alapfeltétele egy rövid fonnyasztási szakasz, ezalatt az egyébként is nagyméretű levelek víztartalma csökken. yibang hegyi tea
Film öreg tea fákról, hervasztásról, sodrásról, formázásról.
   
Ezután változatos technikákat alkalmaznak vidéktől, tradícióktól és a teáktól függően.  A legelterjedtebb a levelek kézzel történő sodrása, ami nagy méretük miatt inkább dagasztásnak tűnik. Nézze meg a mellékelt videón. Dagasztás 3 perc 10 mp-től!
 

      A sodrást sok tea esetében gyors, napon történő szárítással le is zárják, más teákat a zöld teák esetében egyébként megszokott módon wokban besütnek, majd megszárítanak. A hirtelen szárítás, vagy wokban sütés neve a sha qing,  vagy , szó szerint a "zöld megölése" a teából (valójában inkább éppen a zöld konzerválásáról beszélhetünk).    maocha szárítás        
   

 Az eredeti tömegének felét elvesztő szárított, leveles tea a formázott pu’erh alapanyaga, a mao cha. 

 

    maocha
   

 A mao cha már elkészíthető tea, magyarul leveles tea, de a piacon a későbbi tea értékének töredékét éri. Hogy miért, arra ad választ a zöld puerh jele. Azért mert ez a tea él. De ahhoz, hogy tovább éljen, formát kell adni életének.

    hervasztott maocha
 
Ugrás az oldal tetejére