Yi Wu királynője


Yi Wu királynője sheng puerh tea

 

                               Mengyong Guoyan    - Mengyong Guoyan    -  -  Yi Wu Királynője -  Yi Wu Királynője Mengyong Guoyan    -  -  Yi Wu Királynője


De hiszen tudod, hogy a bor eladásában 80 % a marketing, a bor minősége alig számít valamit – mondja egy barátom, aki borkereskedéssel foglalkozik – ő nyilván tudja. Ami azt illeti, ez ugye nem bor, hanem tea, de gyanítom, azon a vidéken, ahol a teamárkák ugyanolyan jól csengenek, mint az idehaza ismert és kevéssé ismert bormárkák, sokan gondolkoznak hasonlóan. Ez jól látszik a teák megjelenésében, bemutatásában, kísérőszövegében és nem utolsósorban csomagolásában. Míg régen a drága papír miatt alig jutott nyers csomagolópapír a teákra, most egyre több a fényképminőségű, finom megjelenésű papír, sőt selyem. A csomagolás a marketing része és a gyanútlan teaturista könnyen felakad egy-egy gyönyörűen kivitelezett, ofszettel bélelt teán, míg a mellette meghúzódó, szerény küllemű társa, ami persze sokszorosan jobb tea, tovább vár sorsára.


Yi Wu sárga tea


A marketing része a név is (bár a teanevek fejlődése ettől sokkal bonyolultabb) és ez itt Yi Wu királynője {uralkodója}, a Mengyang Guoyan Teaüzem évek óta fejlődő Yi WU szériájának 2008-as első számú teája. A Mengyang Guoyan őse egy állami üzem 20 éve született, a jelenlegi formájában 1993 óta üzemel. Tavaly novemberben bekerült Kína állímilag elismert 10 legjobb teaüzeme közé - legyen ez a teák Kossuth-díja - ennél is nagyobb elismerés, hogy 3 éve folyamatosan a minőségi tajvani importőrök referencia brandje, ez az üzem végezte a Xi Zhi Hao lepények válogatását és csomagolását. A Guoyan minőségben a közép felső kategória lakója, annak ellenére, hogy viszonylag nagy mennyiségű teát gyárt. Weblapja a http://www.guoyancha.com/, ahol  a cég történetén, díjain kívül a teljes választék megtekinthető. Vezetője egy dali kisebbséghez tartozó hölgy, aki gyerekként teacsaládban nőtt fel, majd az Agráregyetem után a Menghai mérnökeként dolgozott 8 évig. Ma a teahívők autogramot kérnek tőle lepényeikre, valóban a puerh világ egyik meghatározó személyisége.


Guoyan Yiwu  

 

A Guoyan elmúlt évi kiadásai közül kiemelkedik az egyes teahegységeket bemutató sorozata, ezen belül kiemelkedő minőség volt a Youle, a Nannou és a Bulang hegyi teák szériája, de mindenhol nagy elismerést váltott ki az őszi Banzhang teájuk is. A 2007-es Yi Wu lepénysorozat darabjai közül a Yi Wu Zheng Shan (felirat a képen látható lepény közepén - Igazi Yi Wu hegyi tea) valójában egy blend volt Nannuo és Yi Wu teákból.

  

     
A Yu Wu csillaga egy nagyobbrészt ültetvényes, kisebbrészt vad fákról szedett teákból álló lepény, az árához képest kitűnő . 
  Yi Wu Csillaga
     
Főnix Yi Wu  
A Főnix Yu Wu volt az első, teljesen vad fákról szedett tavaszi lepény, ennek megfelelően ez talán a legnépszerűbb, vastag, levesszerű, aranyló  öntettel. Mindenesetre nem jobb, mint a szintén 2007-es, a disznó éve alkalmából gyártott Arany Disznó Lepény - vagy legyen inkább Arany Malac - ami egy kitűnő blend.

 

 

Queen of Yi Wu

 

2008 nagyon jó termést hozott, ha tehetik,  ilyen évjáratú teákat vegyenek. A 2008-as Guoyan szériában három kiadás érdemel nagyobb figyelmet. A Dayi Sheng Bing 大益象生饼 (!)  Menghai sorozat, egy vad teafákat felvonultató egészen kitűnő, de drága sorozat (benne Bulang, Meng Pasha, Jingmai, Hekai, Banzhang és Lao Man-e teákkal)  és egy különleges minőségű, shu és sheng válogatás.  A Menghai és a Vad Tea Hegységek sorozatot nem árulják a nyugaton is fogható  online puerh boltok, az utóbbit igen. A különleges minőségű válogatásban néhány gong ting shu puerh mellett két Yi Wu lepény az eddigiektől eltérően igazi, Yi Wu hegyi, vad teafákról, kézzel szedett teákat rejt.Yi Wu hegyi kinyílt rügyek


A legkisebb rügyön a sütés nyomai. A még jobb teákat csak napon szárítják, gőzölik és préselik.Az aranysárga, vagy nevezzük inkább marketingsárga selyempapírba csomagolt Yi Wu királynője deklaráltan 2008-as tavaszi első szedésű, Yi Wu hegyi, vad teafákról származó anyag. A vad tea önmagában még sem jót, sem rosszat nem jelent, vannak akik inkább az ültetvényes és vad teák blendjére esküsznek, de a leveleket vizsgálgatva nem nehéz felismerni a jellegzetes, hatalmas, fehér barkával fedett Yi Wu rügyeket. Az elviselhatő áron kínált, kőnehezékkel préselt tea rügyei szinte egyenként leválaszthatóak, de lagalábbis letörve egy darabban maradnak. Öntete az elmosás után hamar asszimilálódik a csomagolás arany színéhez, illata messzeszólóan virágos. Este ittam, ami sheng puerh esetében vagy bátorságot igényel, vagy az elkövetkező nap semmilyen programot, mert rügyes sheng puerhek után az olvasás sem segít, zakatol a szív, forognak a kerekek és egyre ismerősebben cseng a hajnalban perlekedő madarak csivitelése. Yi Wu királynője puha, finom, mérsékelten felszínre emelt, de létező erővel és csak megerősíti azt az elképzelésünk, hogy aki most ismerkedik a fura, lepénybe préselt teákkal, az innen induljon el. Tízes skálán 7,5-8, ha csillagozni kell, akkor pedig megkaphatja az ötöst. Reggel, magunkhoz térve a tearészegségből tenyerünkre pakoljuk az egész rügyhármast, amik évszázados fákról kerültek a kannába és még köszönetet is mondunk.


Nem virtuális tea kóstoló erre.


Nedves levelek

 
Ugrás az oldal tetejére