2002 Fu Cha Ju: Nem teaház


Fu cha Ju wild puerh tea

 

Fu Cha Ju - Nem Tea Ház


Kevés az igazi, vad fákról származó érlelt tea. Yi-Wu hegyi teákból lehet régi lepényeket találni, meglehetősen borsos áron. A többi vad tea 2000 előtt névtelen formákban,  bambuszkötegekben végezte, papírcsomagolás és bármiféle jelölés nélkül, vagy méginkább hozzákeverték az ültetvényes teákhoz, így javítva a tea egyensúlyát.  Az érlelés módszereinek és alapanyagának kiválasztásában fontos szerepük volt a tajvani, hongkongi kereskedőknek, éttermeknek, tulajdonképpen az ő ízlésük alakította a recepteket. A Fu Cha Ju egy tajvani teamester, Huang Chuan Fang  puerh márkája, ami rejtélyes zen koanként üzen fedőpapírján a teaivóknak: Ez Nem Tea Ház. Igaza van. Ez Tea Őserdő.

 

Fu cha Ju wild puerh tea

 

 

Az Ai Luo (vagy Ai Lao)  hegység  Simaoban, a puerh központjában található vad vidék, neve szó szerint azt jelenti: Gyászos Tömlöc, Siamotól 30 kilométerre keletre húzódik északnyugat délkelet irányban és egész Yunnan éghajlatválasztójának számít. Innen északra-északkeletre már hidegek, fagyosak a telek, innen délre még a monszun és az őserdő az úr. A hegység több pontján is háromezer méter fölé nyúlik a teával fedett 500 km2-es természetvédelmet élvező park nagy része 2100-2500 méter közé esik. Ai Luo területén található a Qian Jia Zhai Yunnan egyik kiemelkedő jelentőségű, intakt tea őserdeje is, aminek termését  előszeretettel használják szaporítóanyíagként. Teánk  nagy gonddal válogatott és elrendezett, elhagyott, félvad ültetvényekről származó levelek lepénye. Huang Chuan Fang a Fu Cha Ju kitalálója és teamestere 1985-ben végezte az egyetemet, tanít, tea könyvet írt és saját tea kereskedőháza neve alatt (nem teaház) nemcsak puerheket készít, sőt elsősorban nem is azt, hanem tajvani zöld wulongokat. Ezek az oolongok az elmúlt 150 évben igen sokat változtak. A változás legfontosabb eleme az érett, erős ízekről a könnyű, zöld, édes, virágos ízekre való áttérés volt. Fu Cha Ju tajvani teái ezen belül egy még újabb vonalat képviselnek. A teáit a ma megszokottnál és elfogadottnál tovább fermentálja és süti, de időben nagyon elnyújtva, kicsit hasonlóan a ma egyre inkább kedveltté váló Anxi zöld wulongok ízéhez. A tea így továbbra is könnyű marad, frissítő, de képes megmuatni gyümölcsös hátterét is. Ezek a teák nem a népszerű, őrülten zöld, zsibongó wulong ízeket mutatják, sokkal csendesebbek, gyümölcs és illatjegyeik is éppencsak felsejlenek a háttérben, de nagyon hosszúak.

 

Fu cha Ju wild puerh tea

 

Ugyanezt a módszert alkalmazza Fu Cha Ju a puerhekre is. Több, vele készítettt riportban is négy alapelvet nevezett meg saját tea világának meghatározásában:

 

  •              Tisztaság és rendezettség a gyártás minden fázisában a hagyományok megtartása mellett
  •              A beérkező alapteák rigorózus átválogatása - csak tiszta alapanyag fogadható el
  •              Az eredet szem előtt tartása
  •              A már említett tajvani wulong módszer alkalmazása a puerh készítés során.

 

Ezek a módszerek talán magától értetődőnek tűnnek sok teaértő, vagy borász előtt, de a yunnani bennszülött teák világában egyáltalán nem voltaz azok. A puerh üzemek ma már nagyon tiszták, de híresen nem voltak azok az ezt megelőző évtizedekben. Évtizedeken át a nagyüzem határozta meg a teában dolgozók életét és ez a korszak 2000 után a puerh népszerűségének robbanásával változott meg. Fu Cha Ju az elsők között vezette be a rigorózus válogatási, tisztítási követelményeket, nem fogadott el csak elsőrangúan szedett teát, majd az otthon bevezetett módszer szerint hervasztotta, enyhén fermentálta, sütötte, elengedte, újrasütötte a helyszínen  ellenőrzött, megismert alapanyagot. A sütés kifinomultsága más teáknál ismeretlen ízeket csal elő ebből a vad puerhből. Minden lepényt egyenként, az eredeti módszer szerint préseltek kőnehezékkel, ezért lazább állagú, ami könnyebbé teszi az érését. A csomagolásban is visszatért az alapokhoz, a bambuszkötegen belül nem használt sem papírt, sem más csomagolóanyagot, a tea formák "pucéron" feküdtek egymáson. Fu Cha Ju szerint a papír és a rajta lévő festék is érezhetően beolyásolja a tea tisztaságát, de 2007 óta az egyre inkább szabályozott tea piacon kötelező a csomagolás és azon a gyártó, valamin a gyártás időpontjának a feltüntetése.

 

Ezeket a lepényeket csak az exportőr kérésére csomagolta külön először gyönyörűen nyomott papírba, majd egyenként heggesztett fóliába. Amikor egész kötegeket kértünk akkor sem változtatott ezen, vagy az eredeti formát kéred csomagolatlanul, vagy ha már papírt használsz, akkor külön kapsz minden formát és nem juthatsz az eredeti, természetes csomagoláshoz.  Érdekes a többi eredeti hegyi teája és azok újabb kiadásai, de a legkülönlegesebb Fu Cha Ju sötét puerhje, erről később még külön szólunk.

 

  A tea első két felöntése gyümölcsös, majd begyorsul és szállítószalagon ontja a tea erejét. A 4. - 8. felöntés vibrálóan erős és szárazan finom. A tizedik felöntés után köszönt be az édes korszak, ami kitart további 5 - 8 felöntésig.

 

Összességében teljesen szokatlan, száraz, virágos, gyümölcsös íz, chardonnay tea. Az érlelésben szépen mélyül, az öntet színe már elhagyta a friss, zöld puer színeket.

 

Egyetlen hibája, hogy mivel eleve tajvani piacra készült, nem olcsó.bár az se felejtsük el, hogy formánként 500 gramm teát kapunk. Igazi különlegesség, tiszta, érlelt vad puerh tea. És hol van még az igazi, érett kora!

 
Ugrás az oldal tetejére