1999 Menghai 7542

A 70-es évek elejére a puerh teák klasszikus korszaka lezárult, egyszersmind végetért a nagyüzemi kísérletezés úttörő korszaka is. Az ezt megelőző évtizedekből származó teák ma aukciók elérhetetlen magasságaiban tanyáznak. Az évtized elejére kialakult a shu puerhek gyártástechnológiája és létrejöttek a legfontosabb alapreceptek, de ezzel együtt lázas kutatómunka folyt új és újabb ízek kialakítására. Központi direktíva írta elő a kisebbrészben a Nyugat, nagyobbrészt Hong Kong felé exportálandő mennyiségek növelését. A szétterjedő, expanzív, de központi kézzel igazgatott puerh piacon a sheng puerhek új korszaka következett el. Ez volt a sárga pecsét alatt kiadott teák sorozata és ilyen volt jónéhány, szintén a tervgazdálkodás keretei között kialakított, de a Menghai Teaüzem által jegyzett recept. Ezek között a legjelentősebb a 7542 számú tea. A 7542 jelentőségét az adja, hogy az ettől idősebb nagy teák gyakorlatilag elérhetetlenek, így a 7542 a klasszikus kor utáni első nagy, különleges minőségű tearecept az érlelt teák piacán. Eredeti 1975-ös 7542 ne számítsunk, az ára csillagászati, de beszerezhetőek a nyolcvanas évek végén és a kilencvenes évek elején gyártott tételek.

Ezek ára is meredeken ível felfelé. 2003-ban egy 88-as kiadású 7542 lepény ára 120 dollár körül volt, ma már bizony meghaladja az 1.100 dollárt. A 90-es évek elejéről származó 7542 ára most 500 dollár körül jár és csak a 99-es teák esetében süllyed 100 dollár alá. Ezekből a teákból 6 gramm egy adag, így a 88-as teából egy teázás 4.000 Ft körül van, míg a ma 20 éves érettsége felé közelítő 91-es teából 2.000 Ft, végül a mai tesztben bemutatott 99-es teából már alig 500 Ft. Aki kóstolta már valamelyik fiatal, akár a 2008-as Menghai 7542-t, az megerősítheti, hogy fiatalon erőtől duzzadó, kirobbanó, sziporkázó tea. Friss zöld puerh íz zsibbasztó erővel. Nehéz ugyanakkor elképzelni, hogy a mai 7542 20 év múlva képes lesz az itt kipróbált teák jellemét akár csak megközelíteni.

A tea felszíne vöröses és nemcsak a lemenő nap tehet erről. A 99-es, idén 10 éves tea igazából nem számít érleltnek. Az ilyen fontos sheng recepteknél 15 év is kis-közepes érlelésnek számít, mindenesetre legalább ennyi időre van szükség, hogy a tea finom, érett jegyeket mutasson. A két rövid elmosás között a tea finom, nagyon finom szantál illatot vet ki magából, ami a felöntésekkel egyre mélyülő szilvaillattá alakul. Az öntet közepesen sötét narancsöntet, 5 év múlva már shu-szerűen sötét lesz. Az íz intenzív, a 2008-as zsibbadt ízek már kibomlottak, de további asztringens jegyek vannak jelen a spektrum minden szegmensében. Ezek a fanyar képletek a következő 10-20 év érésének garanciáját jelentik és majd fokozatosan virágba borulnak.

A tea tehát félúton jár és ez vonatkozik az erejére is. Én, öszintén szólva, a normál napi teázásom sorába illesztettem a tesztet, ami végzetes döntésnek bizonyult. Lehet, hogy a tea orvosság és segíti a szívet, meghosszabbítja az életet, de az ilyen önmagában is két napot kiszolgálni képes teák más teákra illesztve bizony túlfeszítik a húrt. Ez a zsibbasztó íz és ez a zsibbasztó erő az, ami a 7542-t olyan nagyon keresett teává teszi. Kövér virágok hatalmas hullámokat vetnek és szuszog a szív - részeg allegória.

|