A puerh tea érése


 

Mit jelent az, hogy a tea érik?


  Az alábbiakban a tea érésével foglalkozunk. Ha részletesen érdeklik a tea érését befolyásoló körülmények, akkor az oldal elolvasása után lépjen tovább,
  ERRE

   Az Európai Unió mai irányelvei szerint a tea eltarthatósági ideje egységesen 2 év. Ezzel szemben mindenki tisztában van azzal, hogy bizonyos japán teák jóval rövidebb idő alatt elvesztik élvezeti értéküket, míg a legtöbb félig fermentált tea az idő múlásával nemhogy rosszabbodik, hanem újabb és újabb ízharmóniákat állít elő. A zöld teák nagy része a gondos besütés ellenére 2 év után valóban oxidálódik, patinásodik, öregszik.

A zöld puerht viszont jellemzően egyáltalán nem sütötték, csupán megsodorták, majd napon szárították és lepénybe préselték. Az így beállított tea zöld tea volt, de a végső lezárása, konzerválása elmaradt, a tea lassan, nagyon lassan, de tovább fermentálódott. A kémiai fermentáció jelentősebb enzimjeinek aktivitása megszűnt, de a megfelelő környezet és az idő új színtérre helyezi át a tea átalakulását. Évekről, évtizedekről van szó egy olyan, baktériumokkal és mikroorganizmusokkal felügyelt folyamatban, amelynek során az eredetileg zöld tea lepény lassan más teává válik; idősödő, öregedő, érett, de még mindig tovább érő, élő lepénnyé. Színe a zöldes-szürkés, kékeszöldből világosbarna, sárgásbarna, vörös árnyalatra vált. Íze fűszeres, lágy, kerek, bizsergő, villódzó, édes és szinte kiihatatlanul hosszú. Ahány évjárat, annyi puerh, ahány blend, annyi tea, ahány tárolási forma, annyi eredmény. Akár a sajt, akár a bor. Mégis van egy alapvető különbség. Nincs olyan bor, aminek egyensúlya az elvárható időn túl ne borulna fel és ne válna menthetetlenül ihatatlanná, üres aukciós műemlékké. Az élő pu’erh élete elméletileg végtelen, egy nagy formátumú tea minimum 20-30 év alatt válik elvárhatóan éretté és elérhetetlenül drágává, de ekkor még korántsem zárult le az élete.

A sheng pu'erh élete Bár nem azonos teákról van szó, jól látszik a korosodás minden tünete
1999 zhoghua yi wu yuan 1994  delan bing
Zhonghua Yi-Wu hegység 1999 De Lan lepény DeHong kerület 1994
 
   Az 50-es években szedett és gyártott teák évjárattól függően ma lepényenként 4-5.500 $ áron kaphatók meg, a tea eredeti 357 grammos súlya ennyi idő alatt 300 grammra csökkent. A túlzottan drágának tűnő tea grammra lebontott költsége egyáltalán nem elérhetetlen, mindössze 16 $. Egy ilyen tea 5 grammja legalább 2 liter soha nem látott teát ad. Egy csésze=0,4 dl tea tehát hozzávetőlegesen 2 dollárba kerül. Olcsóbb, mint egy középkategóriás villányi bor, nem is szólva egy komolyabb kaliforniai, toszkán, ne adj isten francia borról.

Arról, hogy miért, hogyan és mivel együtt él a puerh, a következő oldalon írunk.


 

40 éves sheng  puerh tea - zöld tea

Negyven évvel korábban született

Az érés külső nyomai


Az alábbi képeken jól látható a zöld puerh már rövid idő alatt is bekövetkező színeváltozása. A bal oldalon egy idei, 2007-es lepény látható, a jobb oldali már 4 éves. A recept ugyanaz, egy 8542-es zöld puerh, szép, fiatal, rügyes, tavaszi tea. Az idősebb tea elkezdett mélyülni, színe cserzettebb. Mindkét tea fogyasztható, de a legjobb lenne még 10-15 évet várni, anélkül, hogy saját magunkon ne tapasztalnánk hasonló változásokat.

A klasszikus receptek nagy teái az első évben egyszerűen élvezhetetlenül élesek. A második év vége felé a helyzet hirtelen megváltozik, felnyílik egy ajtó az ígéret földje felé vezető úton. A tea még mindig mérgesen fűszeres, de megmutatja távlatait is. 5-6 év alatt nemessé erősödik, majd egy halkuló időszak következik be az életében. A 8-12 év a halvány, modhatni jellegtelen ízeké, megbánjuk, hogy ezt a teát választottuk. A zöld puerhek ebben az időszakban szürkésbarnák, a sötétek vörösesbarnák. 10-12 év után kezdődik a bölcsesség időszaka. Mivel a bölcsesség még nekünk sem adatott meg, többet nem mondhatunk, ki-ki ítéljen, ahogy kíván.

8542 sheng puerh 2005-ből és 2007-ből
8542 2005 vs 2007

A shu puerh teák érése

 

 

  Csak három év a különbség a Menghai egyik legjobban sikerült receptjének a 7262-nek két kiadása között. A fiatalabb tea (2005) megjelenése világosabb, a rügyek még aranylanak, az idősebb (2002) már megsötétedett. Az öntet fordítva működik: a fiatal tea még zavaros, opálos, az öregebb tisztul, áttetszőbb, ragyogóbb. Az íze; a 2005-ös 7262-t most nagyon sok ízű, fűszeres. Idősebb bátyja pedig egyszerűen megfontoltabb, érettebb, de még ő is viharos tud lenni. A 7262 legújabb kiadásaiban még nem érződik a dió és a méz.

 

7262 505 7262  2002 és 2005

 
 
 
 
 
 
Ugrás az oldal tetejére