2004 Menghai 7562


2004 Menghai 7562
 
Így válik emlékké minden, aztán az is eloszlik. 2004-ben csak egy darab tea volt, nem különösebben lényeges. Egy darabot azért félreraktam. Ma már ha nem is öreg, de öregecske és igazi kincs a szekrény mélyéről. Úgy telt el 8 év, hogy észre sem vettük, pedig beépült minden sejtünkbe, tapasztalatainkba. Ez az egy bölcsesség van - a változás. A tea szemtelenül mutatja meg mivé lettünk.
 
2004 Menghai 7562
 
Egyszerű papírcsomagolás, csak 2005-től kezdték kartonba csomagolni, ahogy ma is ismerhetik. Magáról a teáról már sokszor írtunk, egyike az első hivatalos, nagyüzemi gyártásba került shu puerh recepteknek hivatalosan 1975-ből, de sok kísérleti tea előzte meg. A tea különlegességét a harmonikus keverés (blend) adja, különféle osztályú - érett és rügyes leveleket tartalmaz, az érettebb levelek képviselik a polifenolokat (erő, test, aromák) a rügyek a nyers erőt (koffein, aminosavak) a megfelelő helyről származó, megfelelő erőt képviselő alapanyag egyensúlya megfelelő ízeket produkál. A friss shu puerhek élesek, bántóak, fél év után mélyülni kezdenek, de legalább 1-2 év kell, amíg megmutatják kellemesebb oldalukat. Így is sok tea van, ami híján van az egyensúlynak, bár nem állítom, hogy lelkesedésből, vagy tapasztalatlanságból eredően nem lehet kellemes akárkinek. Így van ez a világ felépítve:  a csendes talán elfojt valamit és hiányát erővel kompenzálja, a kifelé erős pedig szokatlanul lágyat mutat legbelül.
 
2004 Menghai 7562
 
2004 Menghai 7562
 
A teát egy japán yixing kannában (ez valójában nem yixing, hanem Tokoname kerámia - shudei - vörös agyag a neve) öntjük fel, ebben tanulták a japánok a szálas teák művelését. Ezek a kannák nagyon kézrevaló kis teremtések és archaikusak; nincs bennük szűrő, nem illeszkednek pontosan, elnagyolt a felületük és egyáltalán nem kényelmesek. A tea nem akar kifolyni a csőrén, csak pisil, aztán a fedő mellett orrán-száján dől. Mi értelme van ennek? Semmi. Pont annyi, mint a kurblinak az első autókon. Azért vannak más eszközök és azért tanultál teát, hogy tudd kezelni. Ha tudod, akkor tele van lélekkel és egészen más teát készít. Sűrű tintát, esszenciát, gyógyszert.
 
2004 Menghai 7562
 
A 7562 savanykás tea, ami a teák esetében karaktert és minőséget is jelent. Sok aminosavat jelent. Sok belső értéket. Ez a savanykás karakter idővel - és nyolc év már idő - testté és hosszú bizsergő utóízzé fajul. Hét nyolc felöntésig tartalmasan kiszolgál, utána, mint minden érett shu puerh színét veszti és egyre édesebb lesz. Tizenkétszer felöntjük, kint egy macska a fára menekül, és érezzük, hogy sikerült öt színt (öt elemet) egy pontba sűrítenünk. Élet elemmé.
 
2004 Menghai 7562
 
 
 
 
 
 
 
Ugrás az oldal tetejére