A kísérleti tea


Nannuo hegyi organikus sheng puerh tea

 

Ha bármilyen, az emberek életében fontos szerepet betöltő borról, csokoládéról, teáról, vagy édesburgonyáról beszélünk, azt nem tehetjük úgy, hogy ne beszéljünk a földről és az azon élő és ügyködő emberekről. Ezen az oldalon ejtettünk már szót a hat, illetve tíz híres teahegységről. Ez a terület lényegében Yunnan, Myanmar, Laosz és Vietnam határvidéke a Mekong és a Sárga-folyó által tagolt, hegyvidéki, őserdei terület. Az ős teafák egyik eredendő területe, szülő és lakhelye a hani etnikai kisebbség által belakott Nannuoshan, azaz Nannuo hegység Gelanghe közelében.

 

Nan Nuo  - hegység szó szerint Déli Rizs, vagy Bambusz-hegység.

A Hani kisebbség mintegy 1,5 millió lelket számlál, ezzel Dél-Yunnan legnagyobb népcsoportja. A hanik több, mint 1100 éve tévedtek (értsd: szorultak) ide keletről és tevékenységük történelmük során mindvégig a természeti értékekben rendkívül gazdag vidék kiaknázására irányult. Máig jelentős a bányászat és az ásványkincs kitermelése (cink, vas és réz),  és kiemelkedő a mezőgazdasági értékek (yunnani erdeifenyő, ciprus, pálmák, azok olajai, kámforfák és olajai, és természetesen rizs, kukorica, gyapot, valamint a tea) termelése. A hanik  ismerték és tisztelték szülőföldjüket, a természettel való harmonikus együttműködés létfenntartásuk alapja volt.

nannuo hegyi teafák
   


Így fordulhatott elő az, hogy a vidék teaőserdei máig fennmaradtak. A Nannuo a föld egyik egybefüggő őserdei teatermő területe. A hegység emellett modern teaültetvényeknek is helyt ad, de az igazi értéket a teaőserdők adják. Korlátozott kiterjedésük révén elsősorban hozzáadott teaként érvényesülnek, de néhány ültetvény és a határ túloldalán Vietnam tiszta Nannuo teákat gyárt. A hegység teatermő területeinek jelentős része a Yunnani Mezőgazdasági Kutatóintézeten keresztül állami ellenőrzés alatt maradt, ahol intenzíven foglalkoznak fajtahatározással, termesztéssel és klónozással.Nannuo hegyi sheng puerh 2006
Ez a lepény ennek a kutatómunkának a ?gyümölcse?. A lepényen látható címke arról tanúskodik, hogy a tea organikus termesztésből származik, vagyis az ültetvény területén évtizedekre visszamenőleg nem használtak mesterséges műtrágyákat, gyomirtó és növényvédőszereket. Talán belénkszületett némi idegenkedés az ehhez hasonló államilag intézményesült mintatermékek iránt, de a pu'erhek sokszor kérdéses minőségű világában, ahol a kényes ízlésű német kliensre csikk kandikál a lepényből, nem is szólva a gátlástalanul hamisított ál-öreg teákról, igenis értékes lehet egy-egy ehhez hasonló biztos pont. 


Nannuo hegyi sheng puerh 2006 organikus címke

 

Olyan teát törünk tehát csészénkbe, ami a föld őseredeti teatermő területeiről származik, az azt művelő nép pedig minden valószínűség szerint intakt formában őrizte meg és gondozta ezeket az eredeti ültetvényeket.

 

 

Amikor valaki egy virtuális, vagy valóságos puerh boltba téved, az a benyomása támad, hogy lehetetlen elegendő ismeretet szerezni az erdőben való tájékozódáshoz. Pedig elegendő érzékeinket szabaddá tenni, a tea lassan megtanít bennünket a legfontosabb tudnivalókra. Ez  a lepény is azonnal árulkodni kezd magáról, amikor kibontjuk egyszerű, de szép pamut-papírborításából. A teának jóval több, mint egyharmát ezüstös-fehér rügyek foglalják el. A többi részből kikandikáló nagyformátumú levelek is élénkzöldek, "frissességükbe zártak". Egy ilyen tea biztosan tiszta lesz, ragyogó öntetű, finom és gazdagon édeskés. Az ettől eltérő jegyeket,a grafikon közepébe húzó erőket már az illatból érthetjük meg. Az illat itt  nagyformátumú, de nem különösebben éles teát sejtet. A Hai Lang Hao például már az illatban szuper erős volt, más teákban pedig olyan erők zubognak, amik bármikor felboríthatják a tea kényes egyensúlyát. Éppen ez a recept titka: erő, csersavak, frissesség, lágyság összhangja. Ez a tea az egyik legkiegyensúlyozottabb, legharmonikusabb tea, amit puerhek között próbálhattunk, alkalmas a mindennapos puerh élvezetre, nem fordít minket át a lét gyorsabb oldalára. Első felöntései egyszerűen finomak és itt finomon kifinomultat értünk. Pu'erhek esetében ismeretlen légiesség és tisztaság, áttetszőség  érezhető, nyoma sincs az olcsó puerh teák füstösségének. Állandó teaízlelő segítségeim egyike rendkívül érdekes módon a harmadik felöntéstől folyamatosan fémet érzett, másikuk a sarat emlegette. A tea édes korszaka korán, már a hatodik felöntéstől érzékelhető, ezzel egyidejűleg a tea állandó földkörüli pályára áll, innentől kezdve se fel, se le. Nekem kifejezetten kellemes, kiegyensúlyozott utazásban volt részem, bárhova néztem, az érintetlen természetet láttam.

     Nannuo puerh öntetŰr - tea -turista

 
Ugrás az oldal tetejére