30 éves érlelt leveles puerh tea


30 éves leveles puerh tea

 

Megint egy nagyon öreg tea. Ember, papagáj talán nem számít öregnek, ha 30 éves, de ezt a tévedést csak akkor látjuk át, ha már túljutottunk rajta. Igazából ez a tea sem öreg, hanem érett. Bárki shu puerhnek mondaná, pedig nem az. A címben san cha néven neveztük. San cha elsődlegesen azt jelenti, hogy NEM préselt tea. Ebből következően, logikusan azt, hogy préselésből szétforgácsolt - elsősorban hei cha - tea. De mivel a préselt ellentéteként használják, ezért mi leveles teát értünk alatta. Szárak, gumók, termések, egész levelek, rügyek és érettek, minden, ami belefér, nem is ez a lényeg, nem az alapanyag finomságát vizslatjuk. Ez a tea valójában egy névtelen öreg mao cha egy tajvani bolt mélyéről. A levelek, szárak, rügyek együttese arról árulkodik, hogy egy osztályozatlan alap tea maradt a bolt mélyén. Aztán, amikor az egész, több kilós zsákot is alkalmunk van kézbe venni jól látszik hogy az anyag egy része szabálytalan tömbökbe állt össze, nem préselt tea volt, hanem a tárolás során vált préseltté. Ahol évtizedek alatt összetapadtak a levelek, sötétebb, érettebb tónust nyert. Kevés rozsda, inkább sápadt, mélysötét barnásvörös felszínű tea vár a kannánkra.

 

 Az elmosás és az első felöntések még alig, a többi felöntés már felnyitja a szemünk. Nemcsak a tea erejével és finomságával, hanem a semmivel össze nem hasonlítható öntettel. Ez itt az érlelt teák feneketlen kútja, igazi, hamisítatlan, tajvani, hong-kongi stílusban, mélyvörösen, átlátszatlanul, inkább tintafeketén.

 

30 éves érlelt leveles puerh tea

 

30 éves érlelt leveles puerh tea

 

Íze imádnivalóan érett, dohos, édes, hosszatartó, megtisztító íz. 20 felöntésig kísér minket egyre jobban kivilágosodva és egyre édesebben.

Vajon mit szólna hozzá a régvolt termelő, ha ma felébredne és látná mennyiért mérik valaha olyan olcsó, közönséges teáját?


 
30 éves leveles puerh tea
Az öntet felszínén gazdagon terjed az illóolaj. 
 
30 éves leveles puerh tea
 
Mély tea-kút. A trópusi érlelés összetéveszthetetlen opálos tónusa és mélyédes íze
 
Ez a tea nem egy gourmet tea költemény, az ára sem ezt igazolja. Elfogadható közepes, jó minőségű osztlyozatlan alapanyagot avatott éretten finommá az idő.  Nem kevés idő. Arra tökéletes volt, hogy a kútba nézve megérintsen minket és ölbe vegyen az érett teák  nemes, finom, kitartó melegsége, ereje és lágysága.

 

  


 


 

 
Ugrás az oldal tetejére