Megint egy nagyon öreg tea. Ember, papagáj talán nem számít öregnek, ha 30 éves, de ezt a tévedést csak akkor látjuk át, ha már túljutottunk rajta. Igazából ez a tea sem öreg, hanem érett. Bárki shu puerhnek mondaná, pedig nem az. A címben san cha néven neveztük. San cha elsődlegesen azt jelenti, hogy NEM préselt tea. Ebből következően, logikusan azt, hogy préselésből szétforgácsolt - elsősorban hei cha - tea. De mivel a préselt ellentéteként használják, ezért mi leveles teát értünk alatta. Szárak, gumók, termések, egész levelek, rügyek és érettek, minden, ami belefér, nem is ez a lényeg, nem az alapanyag finomságát vizslatjuk. Ez a tea valójában egy névtelen öreg mao cha egy tajvani bolt mélyéről. A levelek, szárak, rügyek együttese arról árulkodik, hogy egy osztályozatlan alap tea maradt a bolt mélyén. Aztán, amikor az egész, több kilós zsákot is alkalmunk van kézbe venni jól látszik hogy az anyag egy része szabálytalan tömbökbe állt össze, nem préselt tea volt, hanem a tárolás során vált préseltté. Ahol évtizedek alatt összetapadtak a levelek, sötétebb, érettebb tónust nyert. Kevés rozsda, inkább sápadt, mélysötét barnásvörös felszínű tea vár a kannánkra.
Az elmosás és az első felöntések még alig, a többi felöntés már felnyitja a szemünk. Nemcsak a tea erejével és finomságával, hanem a semmivel össze nem hasonlítható öntettel. Ez itt az érlelt teák feneketlen kútja, igazi, hamisítatlan, tajvani, hong-kongi stílusban, mélyvörösen, átlátszatlanul, inkább tintafeketén.
|