A puerh tea formái


  nagy puerh levél egy lepény felszínén

    A pu’erh elsősorban formázott tea. Formavilága praktikus és logikus, de nem mentes a mítoszoktól sem.

  Lássuk röviden, milyen álruhába képes bújni egy tea és miért veszi azt magára.

1. A tealepény

  hét tealepény bing cha
  21 fiú bambuszlevélben

bing cha

Chi Tse Bbeng Cha chitsebeengcha  七子 饼茶

2.) A pu'erh hagyományosan legelterjedtebb formája a lepény volt, amibe rendszerint domborműves formában valamilyen mintát, jókívánságot, szerencsehordozó jelet nyomtattak. A lepény formája, főbb alakzati jegyei mind funkcionális eredetűek. A lenzsákba töltött tea átveszi a zsák és a zsák szájának lezárásakor az összecsavat anyagcsomó mintáját. A lepény eredeti súlya 357 gramm volt.
Az egyenként papírba csomagolt lepényekből hetet összefűztek, majd bambuszlevelekkel burkolták be és növényi eredetű rosttal, vagy dróttal kötözték össze. A hét lepény neve a Chi Tse Bbeng Cha (vagy másik fonetikus átiratban Qui Zhi Beeng Cha), szó szerint: Hét Fiú Tea Lepény. A hetes szám szerencsehozó tulajdonsága miatt került a tea közelébe, a hét fiú azt jelentette, a családnak legyen sok gyereke és hozzon neki szerencsét. Az egyben tartott hét fiú lepény a család egységét hivatott szimbolizálni, a tea kerek, egész arca a teliholdra emlékeztetett. Minden, ami a tealepény formájában és csomagolásában megjelenik a szerencsét, a jó egészség megőrzését és a boldogságot kívánta megjeleníteni.
sokszor hét tea lepény

Hét darab 357 grammos fiú, tea formában összesen 2,5 Kg teát jelentett, és a bambuszlevélbe burkolva kötegnek (tong tong, szó szerint: cső) nevezzük. Lefordítani ezt is fölösleges, ha két sör és a napi politika mellett az otthoni puerh teára terelődik a szó, mondják csak bátran, most vettem két Menghai 7542-t.


  A hét fiú tea lepény kedvelt ajándék volt házasságkötés alkalmából, vagy új gyermek születésekor. A Chi Tse Bbeng Cha kötegéből három (7,5 Kg került egy bambuszkosárba és ebből három az öszvérek, vagy lovak egyik oldalára.


A hagyományos méret a 90-es évek közepétől sokat változott. A vad teákat 4-500 grammos lepényekbe préselték, de megjelentek 1, sőt 2,5 kg óriás lepények, míg 2000 után elérhetővé váltak a 100, 125, 200 grammos kis formák is. Az ötvenes évek fellendülő teatermelésében a hagyományos kőpréses lepények gyártása improduktívnak bizonyult, ekkor kezdték el a gépesített, lenzsák nélküli "zuhanyrózsás" prések alkalmazását, ami préselés közben meggőzölte a teát. A préselés a szokásosnál jóval nagyobb erővel történt, a kész teán pedig jól látszanak a gőzkimeneti furatok helyei. Az ilyen teát diszkoszteának nevezik. Lásd itt.

 

2. A tuocha   tuo


tuo cha fészek, vagy csésze tea

   Másik, hagyományos forma a tuocha, azaz csésze tea,  8-10 cm átmérőjű általában 6 cm mély, réteges szerkezetű, melynek formája kedvez a hosszú érlelésnek. A tuocha általában 100, vagy 250 grammos volt, a Xiaguan Teaüzem emelte be a hagyományból a nagyüzemi teagyártásba az ötvenes években, de ma már itt is elképzehetőek a legkülönfélébb méretek. A népnyelv úgy tartja, hogy a tuocha akkor alakult ki, amikor a teaszedő munkások a teát lopva ruhájuk alatt gyűjtötték össze és hüvelykujjukkal mind szorossabbra préselték. A lyuk szerep valójában az, hogy a szokásosnál vastagabb tearéteg is megfelelően ki tudjon szellőzni, ne fülledjen be a gőzzel kísért préselés után.

Globalizált formája a xiao (mini) toucha (lásd itt) , ami 4-6 grammos minifészek, ami minőségtől függően elég 1-1,5 liter tea elkészítéséhez.

3. A teatégla


A lepény után valószínűleg a legnépszerűbb forma a tégla, vagy zhuan cha zhuan cha. Általánosan elterjedt tömege 100, vagy 250 gramm, vad teákból készülnek fél kilogrammos, vagy nagyobb téglák is. Azt nem kell bizonygatni, hogy a tégla praktikus forma, jól szállítható, sőt segíti az érlelést is. Éppen ez volt az oka, hogy a lepény mellett a messzire szállított préselt teák között leginkább ez a forma terjedt el. A mongóliai és tibeti préselt teák szinte kivétel nélkül tea téglák. Csomagolása egyszerű csomagolópapír, pálmalevél, vagy bambusz.


                           dehong bíbor rügyek teatégla
  Vad teafák bíbor rügyei 500 gramm - Dehong
   
            dehong bíbor rügyek teatégla

4. Teagomba


tea gomba

  
   Minden eddig bemutatott teaforma valamilyen módon, akár funkcionális, akár más, társadalmi közösségi okból kifolyólag elfogadható, érthető volt. De mi késztet egy földművest arra, hogy a termelt teát gomba alakba préselje? Ráadásul - és ez a képen kevéssé látszik - tetemes méretű gombáról van szó. A hagyomány úgy közvetíti a gomba születését, hogy valójában gömb, labda alakú teát szerettek volna készítbeni, de az egész egyszerűen nem sikerülhetett, mert a tea nem tudott megfelelően kiszellőzni. Így lett a labdából majdnem labda, de hogy valamilyen forma mégis legyen, lett a gomba. Valójában a gomba ugyancsak elterjedt forma, szimbolikája pedig megegyezik a tökével, szerencsét, bőséges szaporulatot, gazdagságot előlegzett a megajándékozottnak - igazi vásárfia volt. Hozzá kell tennünk, hogy a gombateát ugyanolyan gyakran nevezik és tekintik "szív alakú teának"! A gombatea 238 grammos eredeti tömeggel jött a világra és hetet csomagoltak belőle bambuszháncsba, vahy pálmalevélbe. Ma érthető okokból nem túl népszerű feldolgozási forma, de időről-időre felbukkan egyik másik gyártó palettáján. Legutóbb a Xiaguan és Chang Tai Hao gyártott - ez utóbbi kitűnő minőségű - gombateát.

5. Fangcha - A kocka neve: tea

 2004 fangcha
Az egyik legrégebbi teaforma, szó szerint négyzetre préselt tea. A XVIII. század során jelentős szecsuáni eredetű csoportok települtek Xishuangbannába. Tőlük ered a négyzet alakúra préselt tea, a fang cha, ami fizetőeszközként is szolgált a tibeti exportra szánt teák között. A tibeti hagyomány nyolcasnak nevezte, mert nyolc tibeti tangkát ért. A XX száza első felében a lepény mellett ez volt a legelterjedtebb teaforma - ma már van egyfajta nosztalgikus hangulata. Mindenki eldöntheti, hogy cigarettásdobozt, vagy fangcha kockateát tesz-e inkább az ing zsebébe.


6. A sütőtökbe zárt tea - Töktea, Gua Cha


mandarin, tök, sütőtök, dinnye, azaz tea


 teatök egy kunmingi üzlet előtt  
A tök formába préselt tea szintén gyakori, jelentése bőség, gazdagság, köszöntés és jókívánság. Nem véletlen, hogy óriási tökgúlába pakolt teaformák várják a vevőket a boltok és a pu'erh gyártók bejáratánál. A tök alakú tea népies neve arany tök, emlegetése pedig egyenlő a jó szerencsével és gazdagsággal. Íme egy gigantikus, teából készült tök Kunmingban, ami egy plázában működő teabolt előtt vonzza a vevőket.
_


7. Zhu Tong Xiang Cha xiang zhu Bambuszba préselt pu'erh

A bambuszban sütött pu'erht nem a forma iránti igény szülte. A Jingpo, a Dai és a Lahu törzs évszázadok óta házasítja a bambuszt és a teát a konyhában, a tea ki-, és elkészítésekor. Burmából ered és egész Dél-Yunnanban elterjedt a tealevelek szezámmal, fokhagymával és zöldségekkel való felszolgálása. Minden eredeti teahegységben bevett szokás a frissen szedett és kikészített levelek bambuszban való felöntése és felszolgálása. 


Bambusz teáskanna

De a legkülönösebb kétségtelenül a bambuszba préselt és bambuszban érlelt tea. Az előkészített maochát egy az illesztésnél félbevágott bambuszrúdba tömik, préselik egyre erősebben. A megtelt bambuszrudat végül parázs fölött óvatosan megsütik. A sütésnek két funkciója van: blokkolja a megsodort tea fermentációját és a lassú sütés alatt a tea átveszi a bambusz földes, friss illatát. A bambuszból a gyökér feletti első tagot használják, itt a legerősebb a bambusz semmivel sem összehasonlítható parfümje.
2003 dehong xiang zhu bambuszba zárt tea

       Eau de bamboo8. Yuen Pao- tea


2005 jiu wan teaElsőre egy cowboy kalapnak látszik, de nem az. Ez a yun pao a nemesfémek hagyományos kínai tömbje, az antik fizetőeszköz, az aranyhajó, ami könnyű életet és gazdagságot hoz, csak éppen teából. A tea yun pao nem régi forma, újonnan tűnt fel, ugyanúgy mint a lapos tárcsa, a valódi kalap, vagy a szív alakú tea. Megtalálható 6, 100, 250 grammos formában és lehet belőle teát is készíteni, de ivás helyett arra való, aminek látszik, ez egy ajándéktárgy.

arany  ingot

_


9. Sakk tea - teasakk - 象棋茶

Az egyik legszebb ajándék, nagy megbecsülést, intelligenciát fejez ki, ha teából készült sakk készletet kapunk ajándékba. A kínai sakk xiangqi, xiángqi bábui természetesen feliratos képek, írásjelek, a sakktáblán a miniszterek, elefántok, tábornokok masíroznak át vörös és fekete színben. A teasakkot nem szükséges beszínezni, hiszen az egymással szembenálló színek játékosainak eltérőek a nevei. Élvezeti értéke, már ami a teát illeti legtöbbször lényegtelen, nem szokás felönteni, sem ajándékozás, sem vesztes parti után.

sakk tea sakk


10. A Liu-an és Liu Bao érlelt tea


Guangdong, Guangxi, Szecsuán és Anhui ravaszul fermentált, isteni finom teái, szintén a környező országok tejes, vajas teáinak alapanyagát jelentik. A külső forma itt is szoros kapcsolatban áll a belső tartalommal, a természetes bambusz jó otthona a teában élő mikroorganizmusoknak, szellőzni engedi és mégis elzárja a teát. Felöntéskor szokás a kosár egy darabkáját is a kannába tenni.2001 liuan kosár

11. Narancs - pu'erh - Tangerine dream


tangerine Dream narancs puerh

Grapefruit, vagy narancs is szerepet kaphat a puerh formába öntésében és ízesítésében. A sheng, vagy fermentált sötét puerht elkészülte után mégegyszer meggőzölik és narancs, grapefruit, vagy más citrus héjába préselik, majd a napon megszárítják. A szárítás akár egy hétig is eltarthat, eközben a tea átható citrus aromát vesz fel. A kínai mandarin, vagy narancs egyébként ehetetlen, hányingert, émelygést okoz, de az illata minden más citrusénál erősebb. Különös, édes-citrusos frissességgel ízesített öreg puerh. Menyasszonyi ruha nagyi szekrényében.


12. Leveles pu'erh: tea formájú teaMenghai imperial san cha


San-cha  散茶 san cha; ez a leveles pu'erh, melyet látva a magyar teafogyasztó „teafű” felkiáltásra ragadtatja magát. Formátlansága nem örökkévaló, ha a piac úgy kívánja, bármikor képesek egy kicsit felgőzölni és formába önteni. Szó szerint azt jelenti: "szétszórt tea". Egy legenda szerint a hong-kongi éttermek saját recept szerint keverték össze a megvásárolt, érlelt, rendelkezésükre álló pu'erheket. "A ház teáját kérem!" Főleg shu puerhként, vagy más vidékek sötét teájaként (hei cha) találkozhatunk vele. A puerh kultúrában sokkal gyakoribb a formázott tea, mint a szálas, leveles tea.

8 éves, érlelt, leveles pu'erh Menghai imperial

 
Ugrás az oldal tetejére