2007_zhongcha_mini_tuo_shu_puerh_tea


 

A tökéletes tévedés

 

2007_zhongcha_mini_tuo_shu_puerh_tea

 

Aki tuochát, vagyis kis fészek alakra préselt teát vesz, az ismerkedik, vagy minimálisra szorított igényeit elégíti ki.. A minimális nem alacsony igényszintet jelent, inkább a napi teafogyasztás átlagát. Átlagos teát, mindennapi teát olyan helyzetekre, amikor nincs lehetőség az elmélyülésre, esetleg felkapom a fejem két fax elküldése között (ki használ még faxot?), de semmi több. A tuocha vizsga éjszakájára való, meg lányoknak, akik nem óhajtják megérteni három különféle teacég különböző évjáratú teája közötti különbséget, egyszerűen csak kapni szeretnének valami kellemeset, finomat.

 

Erre jó a tuocha, erre találták ki. Filteres tea helyett 5-6 grammnyi teaszertartás .

Kis mérete miatt a tuo érzékenyebb a környezeti hatásokra, elvileg jobban érik, de a gyorsabb, vagy gondatlanabb bánásmód miatt kevésbé lesz nyilvánvaló bármiféle minőségi különbség. A tuocha a puerh teák PET palackja.

 
2007_zhongcha_mini_tuo_shu_puerh_tea
 

A préselés géppel történik, a présgép úgy sorozza kifelé a kis teadarabokat, mint a ketreces csirke a tojást, de ennek ellenére nem lényegtelen a préselés minősége. A jó tuocha első felöntésre meg se moccan, második, harmadik felöntésre is még egészben ad finom, (gyenge) teát. Lassan adja át a tartalmát. Létezik sheng és shu puerh tuo, van mindenféle ízesítésben, naranccsal, krizantémmal, ginszenggel, hagyszóljon. A tuochát a Xiaguan vidék Dali kisebbsége találta fel, de a minituocha gyártásában a Kunming Teaüzem alvállalatai jártak az élen, a tuo ma is a Menghai környéki nagy cégek egyik mellékterméke.

 

Ma nem nagy tucha tesztet végzünk, hanem csészénkbe pottyantunk egy teát, csak úgy, reggelire, ahogy az eszterga mellett, vagy irodába készülődve tennénk. A Kunming Teaüzem 2007-es shu puerh teája áll a rajtvonal mögé, 100 Co-os vízzel nógatjuk. A golyót nem nagyon nézegetjük, de így is észrevesszük, hogy mindenféle ágak-bogak, rügyek, egész levelek is előfordulnak benne. Jól megkeverték a  kondért és mélyről merítettek a tea szakácsok. Az elmosás 5 másodperce után egész barátságos „ripe” illatot áraszt a csészénk, de alig van időnk leönteni a teát  (vs. mosólevet), a tea(forma) máris a dekompozíció jeleit mutatja. Már az első igazi felöntés 10 mp alatt mélysötét levet produkál, a második, harmadik pedig olyan tónusokkal telíti a csészét, hogy csak legsötétebb pillanatainkban szoktunk ilyen mélyre merülni.

 
2007_zhongcha_mini_tuo_shu_puerh_tea
 

Nem szokásunk shu puerht iszogatni, túl vagyunk már ezen, anélkül mondom ezt, hogy bárkinek túl kellene jutnia valamilyen ízlésbeli határon. Egyszerűen már nem a mi teánk, anyajegyeinket táplálja, sűrű, májroppantó receptek ezek, főleg ha nap, mint nap issza őket az ember. Érlelt sheng és más hei cha jólesik nagyon hetente egy-két alkalommal és nagy néha éretteb shu puerh is bekerül a napi tea ötlettárba.


Ez a tea viszont itt és most a legriasztóbb feltételezés, amit valaha shu puerh teából ízleltem. Egy teljes tévedés. Az oda nem figyelés szimfóniája, a mindent bele semmitmondó ígérete. Széteső tea-fészek széteső ízeket, leoldódott aromákat és végtelenül kellemetlen utóízt ad. Visszamaradt semmire sem jó, vagy még inkább – sosem beigazolódó sejtésünk szerint – több recept  visszamaradt teájának egybe kavert „présélménye”.

 

 

 
2007_zhongcha_mini_tuo_shu_puerh_tea
 
Pár perc jövés-menés után beáztatott csikk, pudvás dohány marad kaparóan a torkomban a szokásos shu puerh krumplihéj érzéssel tetézve. A krumpli íz a puerh nagy levelű teák és főleg a Menghai termékeinek védjegye, a nagy cukor és keményítőtartalmának, továbbá magának a shu fermentációnak a terméke, van aki észreveszi, van, akit nem zavar, én azokat a shu puerheket szeretem, ahol nem dominál. Ezt a teát nyilvánvalóan túlfermentálták, jól mutatja ezt a fekete tea szerűen az öntetben leülepedő "krém". Az öntet érzékszervi megközelítése sem hagy kétséget, opálosan tört, túl lágy tea. Még négy felöntésen keresztül veszekszem a teával, aztán elválnak útjaink. A Kunming Teaüzem logóját használó teák az utóbbi években csak csalódást okoznak, a cég kettészakadt. A Jixing márka savanykás földes teái különlegesek, finomak – Jixing fangcha, 9856, 9956, de olyanok, mint a kékkúti szélsőséges ízvilága, terápiára szoruló fogyasztók aszalt teái. Néha azért jól esnek. Az alacsony kategóriájú CNNP teák viszont mostmár sokadszori próbálkozásra, érlelten, vagy sem, nagyon csúnyán csinált teák, amik meggyőződésem és szervezetem bizalmasan súgó hangja szerint nem gyógyítanak, csak kicsinálnak. Ég veled TUO!
 
Sheng vs. shu puerh tea I. rész
Egyenlőtlen küzdelem  -  Sheng vs. shu puerh tea I. rész
 
Baloldalt egy Yi wu hegyi high end tea 12 felöntése. Éles, elváló, ragyogó, kristálytiszta.  Jobbra a mini tuo zavaros leülepedett öntete, a csésze oldalára feltapadt habbal - ez volt a negyedik.
 
Ugrás az oldal tetejére