1997 Menghai 7542


1997 Menghai 7542

 

Az alábbi teateszt teszteléséhez és megértéséhez feltétlenül szükséges a tea 1999-es változatáról közölt riport ismerete is.  Abban a cikkben röviden felvázoltuk a 7542-es sheng puerh történetét és jelentőségét.. Szót ejtettünk arról, hogy a majd minden  évben kiadott tea frissen finom, nagyon erős, hogy 10 éves változatát csak fiatal érlelt teának hívják és legalább 15 évnek kell eltelnie ahhoz, hogy érlelt, bölcs teaként mutassa meg legjobb tulajdonságait. Az itt látható szürkéskék, rozsdabarna  felszínű tea egy zöld tea, egy sheng puerh 1997-ből. Szigorúan véve ez is egy fiatal érlelt tea, nem lépte még túl a kamaszkort, de érését jól láthatóan segítette a párás körülmények közötti tárolás. Erről a kékes felszín árulkodik, de ez egyúttal a védjegye is. Ugyanilyen, sőt még kékesebb felszínt mutat a kék pecsétes tea az 50-es évek végéről és a 90-es évek elejének kék lepénye. A szürkés szín egyrészt a teával együttélő mikroorganizmusok, másrészt a lassú, utólagos fermentáció eredménye. A teát a kannában csak felmelegítve kódexek korát idéző, mély, finom pinceszagot, régiségillatot kapunk, szilvába göngyölve. A hazaiak (yunnaniak) természetesen érett szilvaborhoz hasonlítják az illatát és milyen igazuk van. Az első elmosás is mélyvörös , de a többi gyönyörű, aranyos bíborszínűre vált. Mellettünk egy asztalnál megkérdezik, mit iszunk, mondom zöld teát, sajnálkozva néznek ránk, de érthető, mert senki, de senki, még puerh fanok közül sem állapítaná meg, hogy egy shu puerht, vagy érlelt zöldet iszunk.

 

1997 menghai 7542

 

A kiöntő felett a tea illóolajai repülnek szét
 

Az első három öntet egyszerűen finom, penésszel, édes, régi ízekkel és gyümölcsök illatával keveredik, mondhatnám, hogy orrom alatt a présből kihullott friss cefre, a szilva, a szaké tűnékeny hangulata, sok-sok élmény bevillan, de mindent egy régi katedrális falai vesznek körül. A negyedik felöntésnél kevésbé bízunk a teában és 10 másodpercnél tovább hagyjuk. Az eredmény, hogy a tea kivillantja a színpad hátuljában megbúvó új és új álarcait, de túlzott hangerővel párosítva. Meghunyászkodunk és visszatérünk az előző módszerhez. A 10 gramm tea első 10 felöntése 10-15 másodperces felöntések mellett is egyre növekvő testet produkál. Az ötödik felöntéstől megértjük, mit jelent a „fiatal 12 éves érlelt tea”, mert előkerülnek a hamisítatlan, mindennapról ismert sheng jegyek,  a fanyar, zsibongó, szúrós lábjegyzetek és ettől fogva nem is tágítanak. Ezek adják a teának azt a hátterét, ami a következő 10 évben vastag, hosszú, édes ízekké tud majd leülepedni.

 

1997 menghai 7542

 

Zöld tea

 

 

10 felöntés után kicsit forróbb vízzel hosszabb felöntésekre váltunk, a tea elkezd kisétálni a színpadról, mi 25 felöntésig követjük, aztán odaadjuk egy hölgyvendégnek, hagy ismerkedjen az érlelt teákkal. Még mindig „citromos fekete tea” színű, édes, dohos, nagyon finom. A 7542 az érlelt teák etalonja, minden teák között is nagyon előkelő helyen áll. Alig várjuk, hogy elég erővel, felkészülten nekivághassunk 6 évvel idősebb testvérének. Ha csillagot kellene adnunk, akkor figyelembe véve korát, 10-ből nyolc és felet adnánk. Nagy élmény volt.


menghai 7542 1997

 
Ugrás az oldal tetejére